27 yıl evvel Türkiye’nin zelzele riski yüksek fayları açıklanmıştı: Harita neler anlatıyor?

Yaşanan bu sarsıntı felaketi beraberinde sorulması gereken soruları da gündeme taşıdı. Çünkü Türkiye, daha doğrusu bilim insanlarımız on yıllardır bu gölgede zelzele olacağını söylüyordu. 1996 yılında, bundan 27 yıl önce yayınlanan ‘Türkiye’nin mümkün sismik boşluk haritası’ ve onun yazarları Ramazan Demirtaş ve Rüçhan Yılmaz bizleri aslında uyarmıştı.
Elbette bilim insanları bizleri yalnızca 1996 yılında uyarmadı, o tarihten günümüze kadar Türkiye’nin önde gelen bilim insanları Türkiye’nin zelzele riskinin yüksek olduğu bölgelerini tekraren kere söylemişti. Kahramanmaraş’ta yaşadığımız yıkıcı zelzele de bu telaffuzlarda işaret edilen bölgelerden birisi.

Bilimsel datalar, levhanın yapısı, gerilimin büyüklüğü üzere kolay matematiksel süreçlerin sonucunda bir bölgenin, daha doğrusu fayın ne kadar büyüklükte bir sarsıntı üreteceği büyük bir doğruluk hissesiyle saptanabiliyor. Saptanamayan tek şey ise sarsıntının ne vakit olacağıdır. Bu bağlamda, Kahramanmaraş’ta olması beklenen sarsıntının boyutu aslında yer bilimciler tarafından biliniyordu ve kamuoyu ile paylaşılıyordu.
Peki Türkiye’nin sismik boşluk haritası nedir?

Yapılan çalışmada şu sözler dikkat çekiyor:
“Doğu Anadolu fayı, yüzyılımızda ve evvelki yüzyıl içerisinde olduğu üzere sismik olarak epey sessiz bir devir geçirmektedir. Bu faydaki sismik boşlukların dağılımları, muhtemelen Kuzey Anadolu Fayı’ndaki 1939-1967 sarsıntı serisine misal bir zelzele serisinin önümüzdeki yüzyıl içerisinde oluşabileceğini göstermektedir. Bu fayın kısa bir mühlet içerisinde büsbütün kırılmasına neden olabilecek 1939 Erzincan sarsıntısına misal bir büyük sarsıntı tetikleme rolü üstlenebilir.” Çalışmada Doğu Anadolu fayının bu işaret edilen kısımlarında çalışmaların ağırlaştırılması, zelzele tehlikesinin belirlenmesi ve ziyanların ez aza indirilmesi için tedbirlerin alınması vurgulanıyor.

- 1998 Ceyhan sarsıntısı (6.3)
- 2000 Akşehir zelzelesi (6.0)
- 2002 Eber-Çay zelzelesi (6.2 ve 6.0)
- 2011 Van sarsıntısı (7.2)
- 2017 Gökova sarsıntısı (6.6)
- 2020 Doğanyol sarsıntısı (6.8)
- 2023 Pazarcık sarsıntısı (7.7)
Türkiye, Geç Tersiyer periyodunda birleşmiş kıtasal modüllerden oluşmuş genç bir kara kesimi. Türkiye tıpkı vakitte bilhassa Ege olmak üzere en faal zelzele bölgelerine sahip. Münasebetiyle sarsıntılar Türkiye’nin bir modülü. Kurulacak kentler, inşa edilecek binalar bu gerçek göz önüne alınarak yapılmalı. Türkiye’nin sarsıntı gerçeğini ve risklerini anlatan, araştıran ve projeler üreten bilim insanları daha fazla dinlenmeli. Gerçekten Demirtaş ve Yılmaz’ın yapmış olduğu bu çalışma yer bilimcilerin söylemiş olduğu ikazlardan sırf biri.