Ankara escortBeylikdüzü Escort

NASA, Çin’in Mars aracının aylardır tıpkı yerde durduğunu fotoğrafladı

Çin‘in öbür bir gezegene indirdiği birinci Mars keşif aracı olan Zhurong, bir müddettir uykuda. Çin, bir yıldan daha kısa bir müddet evvel aracı uyku moduna almıştı. Aralık ayında uyandırılması gereken keşif aracının hala daha uykuda olduğu NASA’nın yörünge aracı Mars Reconnaissance Orbiter tarafından ortaya çıkartıldı.

Çin’in Mars aracı uykusundan uyanamadı

Salı günü yayınlanan manzaralar, NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter‘da bulunan HiRISE kamerası tarafından yakalandı. Çabucak aşağıdaki fotoğrafta yan yana olan üç sahne bulunuyor ve bunlar sırasıyla 11 Mart 2022, 8 Eylül 2022 ve 7 Şubat 2023’e ilişkin imajlardan oluşuyor. Çin, Mayıs 2022’de aracı kış uykusu moduna almış ve Aralık ayı sonlarında da Mars baharının başlamasıyla uyandıracağını söylemişti.

Fakat Aralık ayını geride bıraktıktan sonra Çin Ulusal Uzay Yönetimi’nin (CNSA) araç hakkında büsbütün sessiz kalması birtakım kuşkuları ortaya çıkardı. Aracın neden tekrardan devreye girmediği belgisiz fakat kış mevsimi boyunca yaşanan fırtınalar nedeniyle Zhurong’un güneş panellerinin kapanmış olabileceği ve kâfi gücün sağlanamadığı düşünülüyor.

Öte yandan, NASA’nın Curiosity ve Perseverance araçları, bir radyoizotop güç sistemi kullanarak Mars’ın kış mevsiminde de güç üretimi sağlayabiliyor. Zhurong’un içerisinde rastgele bir nükleer radyoizotop güç ünitesi ise bulunmuyor. Münasebetiyle güç için tek yolu güneş panelleri.

Çin’in Zhurong aracı ülkenin gezegeneler ortası birinci vazifesi olan Tianwen-1’in bir modülü pozisyonunda. 2020’de fırlatılan misyon ile birinci olarak gezegenin yörüngesine data transfer uydusu Tianwen-1 oturtuldu. Sonrasında yörüngedeki araçtan ayrılan Zhurong, Mars’ın Utopia Planitia bölgesine inerek keşif çalışmalarına başladı. Araç, uykuya dalmadan evvel 1.921 metre yol katetti.

Kaynak: Donanimhaber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir