ABD’ye karşın Çin, yarı iletken pazarında önder: Yarı iletkenler neden değerli?

Yarı İletken Sanayisi Derneği (SIA) tarafından yayınlanan son bilgilere nazaran ABD’nin Çin’e yönelik uyguladığı teknoloji ambargosu çok işe yaramamış üzere görünüyor. Çin halihazırda tek başına en büyü yarı iletken pazarı olmaya devam ediyor.

SIA’nın raporuna nazaran 2022 yılında yüzde 3,2 artışla 573,5 milyar dolar değerinde yarı iletken satışı gerçekleşti. Bu birebir vakitte, devam eden ABD-Çin teknoloji savaşına ve ekonomik gerilemeye karşın sanayi tarafından şimdiye kadar bildirilen en yüksek global satış ölçüsü.

Çin, yarı iletken pazarının lideri

Çin ise küresel gelirin üçte birini tek başına elde ederken yarı iletken pazarındaki bir numaralı durumu elinde tutmaya devam ediyor. Çin yarı iletken sanayisi, ülkenin GSYİH’sının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan teknoloji kesiminde değerli bir rol oynuyor. Fakat ABD’nin yaptırımları hiçbir işe yaramadı demek de büsbütün yanlış olur. Evet, Çin hala başkan lakin 2022’nin bilhassa ikinci yarısında gelirler düştü. 130,2 milyar dolarlık dördüncü çeyrek satışları, 2021’in birebir devrine nazaran yüzde 14,7 ve 2022’nin üçüncü çeyreğine nazaran yüzde 7,7’lik düşüş yaşadı.
SIA Lideri ve CEO’su John Neuffer, global yarı iletken pazarının 2022’de değerli iniş ve çıkışlar yaşadığını, yılın başlarında rekor yüksek satışların akabinde yılın ilerleyen periyotlarında döngüsel bir gerileme yaşandığını söyledi. 

Ayrıca, piyasa döngüselliği ve makroekonomik şartlar nedeniyle satışlardaki kısa vadeli dalgalanmalara karşın, çiplerin dünyayı daha akıllı, daha verimli hale getirmede giderek artan rolü yadsınamaz bir gerçek. Neuffer ek olarak yarı iletken pazarı için uzun vadeli görünümün inanılmaz derecede güçlü olduğu da belirtiyor.

Yarı iletkenler neden çok değerli?

Günümüzde daha doğrusu son on yıldan evvel tartışmasız bağımsızlık için en kıymetli şey güçtü. Lakin tipi ne olursa olsun gücün kıymeti giderek düşüyor çünkü yarı iletken teknolojileri ve yarı iletken eser üretimi çok daha büyük bir piyasa ve daha katı bir bağımlılık haline dönüşüyor.

Yarı iletkenler çağın en kıymetli teknoloji kalemlerinden birisi pozisyonunda. Kablolu irtibat, tüketici elektroniği, endüstriyel elektronik, otomotiv elektroniği, kablosuz bağlantı, bilgi süreç ve bilgi depolama üzere tüm büyük teknoloji bölümleri hiç olmadığı kadar yarı iletkene gereksinim duyuyor. Yapay zeka, askeri ve silah sistemleri, uzay teknolojisi ve daha fazlasında ilerleme kaydedilmek isteniyorsa en son ve en ileri yarı iletken teknolojisine sahip olmadan bunların gerçekleşmesi mümkün değil.

2022’de mikroişlemciler 176 milyar dolar ile en yüksek geliri elde etti, akabinde 130 milyar dolar satış bildiren bellek yongaları geldi. En büyük gelir artışı otomobillerde, bilgisayarlarda ve başka tüketim mallarında kullanılan analog çiplerde görüldü. Analog çipler, 2022’de yüzde 7,5 artışla 89 milyar dolar gelir elde etti.

Kaynak: Donanimhaber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir