ChatGPT, Amazon’da yapay zeka ile yazılmış kitaplarda patlama yarattı

Bir kitap yazmak ve düşündüklerini başka beşerlerle paylaşmak tahminen de birçok insanın hayali olabilir. Lakin kitap yazmak ve yayınlamak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. Öte yandan görünüşe nazaran yapay zeka bu alanda hayalleri gerçekleştiriyor üzere duruyor.

New York’ta bir satıcı olan Brett Schickler, ChatGPT yapay zeka robotunu fark ettiğinde “Bir kitap yazma fikri nihayet mümkün göründü ve ‘Bunu yapabilirim” diye düşündüm.” sözlerini kullandı. Schickler, ChatGPT’yi kullanarak kolay istemlere dayalı 30 sayfalık çocuklar için resimli e-kitaplar oluşturdu ve bunları Ocak ayından itibaren Amazon üzerinden yayınladı.

Saatler içinde üretilip yayınlanıyor

Amazon Kindle mağazasında 2,99 dolara yahut basılı versiyonu 9,99 dolara satılan “The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing” isimli kitap Schickler’a 100 dolar kadar kazandırdı. Bu kulağa düşük üzere gelse de Schickler, yazılımın kendisine ilham kaynağı olduğun söylüyor.

Elbette ChatGPT tarafından yazılan e-kitaplar bununla hudutlu değil. Şubat ayı itibariyle Amazon’un Kindle mağazasında 200’den fazla ChatGPT tarafından yazılan e-kitap bulunuyor. Bu kitapların sayısı ise her gün artmaya devam ediyor. Hatta Amazon’da yeni bir alt tıp bile var: Büsbütün ChatGPT tarafından yazılmış, ChatGPT kullanımıyla ilgili kitaplar. Ek olarak bu tıp kitapların üretiminden yayınlanmasına gereksinim duyulan mühlet yalnızca saatlerle söz ediliyor.

Gerçek müellifler için bir tehdit mi?

Çaba sarf etmeden Amazon’un Kindle Direct Publishing kolu aracılığıyla ChatGPT yahut gibisi sistemler tarafından yazılan e-kitaplar, bildiğimiz kitap sanayisini altüstü edebilir. Bilhassa fotoğraflı çocuk kitapları, diyet tavsiyeleri, kodlama ipuçları yahut yemek tanımları üzere genele hitap eden hususlar ön plana çıkıyor üzere görünüyor.

Authors Guild’in muharrirler kümesi icra direktörü Mary Rasenberger, “Bu nitekim endişelenmemiz gereken bir şey, bu kitaplar piyasayı dolduracak ve birçok muharrir işsiz kalacak” dedi. Bu telaşa ek olarak bu kitapların kim tarafından oluşturulduğu da meçhul durumda. Hasebiyle daha fazla şeffaflığın gerekli olduğu belirtiliyor. Bir kalite denetim düzeneğine da muhtaçlık duyulduğu belirtiliyor.

Kaynak: Donanimhaber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir