Windows 11’in ağır bir halde “casusluk” yaptığı ortaya çıktı

Windows 11, sırf Microsoft‘a değil, Google ve pazar araştırma firmaları da dahil olmak üzere üçüncü taraf şirketlerin sahip olduğu adreslere de büyük ölçüde kullanıcı verisi gönderiyor. The PC Security Channel adlı YouTube kanalı bunu, Windows 11‘in en son sürümünün ağ aktifliğini Windows XP‘ninkiyle karşılaştırarak buldu.

Microsoft’un çok sayıda kaynağına ek olarak, datalar CDN sağlayıcısı Akamai, sertifikasyon merkezi Digicert, Google, anti-virüs geliştiricisi McAfee, bir pazar araştırma projesi olan ScorecardResearch ve emsal faaliyetlere sahip bir şirket olan Onetrust‘ın sunucularına gönderiliyor. İç karartıcı olan, tüm bu ağ faaliyetlerinin birinci kez internete bağlanan bir Windows 11 dizüstü bilgisayarda tespit edilmiş olması. İşletim sistemine yalnızca trafiği tahlil eden Wireshark programı yüklenmiş.

Windows XP yalnızca Windows Update’e bağlandı

Youtube kanalı karşılaştırma yapmak için bu süreci bir Windows XP makinede tekrarlamaya karar verdiler ve trafik analizi kıyaslanamayacak kadar az rahatsız edici bir tablo ortaya koydu. Eski sistemin iletişim kurmaya çalıştığı tek sunucu Windows Update kaynağıydı. Google, MSN, Bing ve kuşkulu pazar araştırma şirketleri yok.

Windows 11, internete birinci bağlandığınızda, kullanıcıdan rastgele bir müsaade istemeden tüm bu hizmetlerle bağlantı kurmaya başlıyor. En yeni kuşak işletim sistemin yetenekleri Windows XP‘nin yapabildiklerinin çok ötesinde ve bu özelliklerden kimilerinin İnternet bağlantısı olmadan çalışmayabileceği düşünülebilir.

Ancak listede sistemin temel fonksiyonelliği ile hiçbir ilgisi olmayan kaynaklar bulundu. Bunlar sadece kullanıcı bilgilerini topluyor ve reklamların alaka seviyesini artırıyor. Bununla birlikte, Windows 11 fiyatsız değil ve maalesef kullanıcılar hem işletim sistemi hem de onunla birlikte gelen veri toplama araçları için ödeme yapıyorlar.

Kaynak: Donanimhaber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir